• Objednejte si přepravu ještě dnes: +420 312 245 107
  • Order shipping today: +420 312 245 107
  • Bestellen Sie den Transport heute noch: +420 312 245 107

VCHD Cargo: Pátý rok pomoci záchranářům SAR týmu

Mezinárodní přepravní společnost VCHD Cargo pátým rokem podporuje sdružení dobrovolných záchranářů Czech SAR Team. Letos přispěla dobrovolníkům této největší organizace typu Search & Rescue v České republice na výukové pomůcky a profesionální defibrilátor.

Czech SAR Team byl jako nezávislý spolek typu SAR založen v roce 2019 a před třemi lety se stal součástí integrovaného záchranného systému České republiky. Hlavní princip jeho práce spočívá ve vyhledávání pohřešovaných nebo ztracených osob, zejména v nepřístupných zalesněných a horských terénech, ale i ve městech a ostatní zástavbě. Záchranáři pomáhají také při živelních katastrofách, jako jsou povodně, lesní požáry a další. Díky vlastní přepravní technice se dobrovolníci této organizace dostanou i do hustého, například lesního porostu. Jsou proškoleni pro poskytování první pomoci a pro zásahy v komplikovaných přírodních podmínkách potřebují na mnoha místech v České republice profesionální vybavení.

Jeden z našich zaměstnanců je členem Czech SAR Teamu a to byl i první kontakt naší společnosti s touto prospěšnou dobrovolnickou organizací,“ vysvětluje Ing. Petr Kozel, CEO a předseda představenstva VCHD Cargo a. s., a dodává, „jejich činnost nám dává velký smysl, proto každý rok podporujeme nákup vybavení, které záchranáři v terénu nejvíce potřebují.“

Letos mohli díky VCHD Cargo členové SAR Teamu pořídit poloautomatický externí defibrilátor LIFEPAK 1000 (AED) od předního výrobce v oboru defibrilačních technologií. Jedná se o dostatečně výkonný a přizpůsobivý defibrilátor s jednoduchou obsluhou a pokročilými funkcemi, jež mohou pomoci zlepšit výsledek resuscitace a urychlit přechod pacientů se srdeční zástavou na další úroveň péče. Podpora VCHD Cargo šla také do výukových pomůcek pro nácvik první pomoci a situací s osobami v kritickém stavu v odlehlých terénech. V minulých letech VCHD Cargo přispěla například i na speciální přívěsné zařízení pro přepravu zraněných z nepřístupných oblastí.

Od počátku svého působení realizoval Czech SAR Team 127 pátracích akcí a 28 technických zásahů, má za sebou 24 nalezených osob a 1 humanitární nasazení. V letošním roce na žádost Policie ČR a německé policie se záchranáři také zúčastnili preventivních přeshraničních kontrol lesních cest a stezek na Krušnohorsku. Czech SAR Team může k součinnosti povolat jakákoliv hlavní složka Integrovaného záchranného systému, ale i příbuzní či blízcí pohřešované osoby. Výjezd týmu k události je do 60 minut od nahlášení (pokud již není tým u jiného zásahu).